Τα νέα μας

Σύμφωνα με το περιοδικό Microbiome και τη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2018, οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα του ενός αλκοολούχα ποτά, διαταράσσουν καθημερινά έναν υγιή συνδυασμό μικροβίων από το στόμα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε λοίμωξη των ούλων καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις. Η μελέτη τεκμηριώνει με επιστημονικά δεδομένα ότι τα οινοπνευματώδη ποτά, μεταβάλλουν τη συνολική σύνθεση των μικροοργανισμών της στοματικής κοιλότητας.

Τα τελευταία δόντια (τρίτοι γομφίοι) που βρίσκονται στο πίσω μέρος των γνάθων ονομάζονται φρονιμίτες και αποτελούν συχνά αιτία διαφόρων προβλημάτων. Επιπλέον, είναι τα τελευταία δόντια που εμφανίζονται στο στόμα μας, σε ηλικία μεταξύ 18 και 22 ετών. Η θέση τους, καθιστά δύσκολο το σωστό καθαρισμό τους που σε συνδυασμό με την συχνά, μη ολοκληρωμένη εμφάνιση τους στο φραγμό του στόματος (ημιέγκλειστοι) δημιουργούν φλεγμονή στην περιοχή, που ονομάζεται περιστεφανίτιδα.

Το σωστό βούρτσισμα διαρκεί τουλάχιστον δύο λεπτά. Οι περισσότεροι ενήλικες δεν αφιερώνουν αυτόν το χρόνο για το βούρτσισμα των δοντιών τους. Ένας καλός τρόπος για αποτελεσμάτικο βούρτσισμα, είναι να χρησιμοποιούμε ένα χρονόμετρο, τουλάχιστον στην αρχή. Βουρτσίζουμε με μικρές, ήπιες κινήσεις επιμένοντας περισσότερο στη βάση των δοντιών, στα πίσω δόντια που δεν φτάνει εύκολα η οδοντόβουρτσα, στα σημεία γύρω από τα σφραγίσματα και τις θήκες.

Μαθαίνοντας τα παιδιά σας να φροντίζουν με τον κατάλληλο τρόπο το στόμα τους, τους προσφέρετε ένα σημαντικό κεφάλαιο για όλη τους τη ζωή. Μπορείτε να αρχίσετε εσείς πρώτοι δίνοντας το καλό παράδειγμα. Έτσι τους στέλνετε το μήνυμα ότι η στοματική υγεία είναι κάτι πραγματικά πολύτιμο. Βουρτσίστε τα δόντια σας μαζί τους ή αφήστε τα να διαλέξουν οδοντόβουρτσα για να μοιάζει η φροντίδα του στόματος με παιχνίδι.

Ο βρουξισμός είναι το συνήθως ακούσιο αλλά και πολλές φορές εκούσιο σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών. Είναι μια παθολογική κατάσταση που συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αιτία της πρόκλησης του βρουξισμού είναι άγνωστη. Ωστόσο υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ύπαρξη του, με βασικότερο το stress της καθημερινότητας, τη ψυχική φόρτιση, τις διαταραχές του ύπνου καθώς και τη μη ισόρροπη σύγκλειση κυρίως μετά από απώλεια αρκετών δοντιών.

Η διαδικασία με την οποία πραγματοποιείται βελτίωση στο χρώμα αλλά και στη φωτεινότητα των δοντιών ενός ασθενούς λέγεται λεύκανση. Ασθενείς με κίτρινα ή δυσχρωμικά δόντια μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση των δοντιών τους και να αποκτήσουν ενα λαμπερό, υγιές και νεανικό χαμόγελο. Όπως όλοι δεν έχουμε το ίδιο χρώμα μαλλιών και δέρματος, έτσι ακριβώς δεν έχουμε και το ίδιο χρώμα δοντιών. Κάποια δόντια είναι σκουρότερα από άλλα, ενώ άλλα κιτρινίζουν καθώς μεγαλώνουμε. Το φυσικό χρώμα των δοντιών μπορεί επίσης να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες.

Με τον όρο προληπτικά σφραγίσματα ή sealants εννοούμε τις προληπτικές επικαλύψεις των μόνιμων γομφίων (τραπεζιτών) που ανατομικά έχουν στην επιφάνεια τους οπές και σχισμές, μέσα στις οποίες εγκλωβίζονται υπολείμματα τροφών και μικρόβια, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τερηδόνας. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι σχεδόν το 50% των παιδικών γομφίων, προσβάλλονται από τερηδόνα λόγω της προσκόλλησης τροφών και της αδυναμίας απομάκρυνσης τους με τη βοήθεια της οδοντόβουρτσας.

Παπαστράτου 13, Αγρίνιο 301 31
(Κτήριο Λαζαρίνη)

Δευτέρα 09:00 – 14:00
Τρίτη 09:00 – 14:00 | 18:00 - 21:00
Τετάρτη 09:00 – 14:00
Πέμπτη 09:00 – 14:00 | 18:00 - 21:00
Παρασκευή 09:00 – 14:00 | 18:00 - 21:00
Σάββατο κατόπιν ραντεβού
Κυριακή κλειστά

 

Social Media

Search the website

clear